Zöld, sárga, piros besorolású országokkal kapcsolatos szabályok
Itt olvashatod az életbe lépett beutazási korlátozásokkal és a hatósági házi karanténnal, illetve az alóli felmentéssel kapcsolatos tudnivalókat.
Fontos:
1. Csak a zöld kategóriába sorolt országokból tudunk hazatérni karantén-kötelezettség nélkül.
2. Sárga és piros, azaz fertőzöttebb országokból hazaérkezve minden esetben egészségügyi ellenőrzés vár ránk és kötelező 14 napos karantén.
3. Viszont az augusztus 1. előtt hazatérőknek még lehetőségük van ingyenesen igényelhető Covid-teszteléssel ezt az időt lerövidíteni.
4. Bárhova is tervezel külföldre utazni, mindenképpen köss utasbiztosítást!

A külföldi az országokat három - piros, sárga, zöld  - kategóriába sorolták. A  sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen ( közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon.  A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.  A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.

Hogyan kérhet PCR-tesztet az a magyar állampolgár, akit sárga vagy piros  besorolású országból érkezik haza és hatósági házi karantént rendeltek el nála?

 
Az a magyar állampolgár , aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor  (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren)  hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és piros cédulát, melyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani.  A hatósági házi karantén betartását ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi.
 
Amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és PCR-vizsgálatot végeztetni, azt elvégezheti saját költségén vagy az állam költségén. A  laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.
 
2020. augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti  igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál -  lehet jelezni. A háziorvost ilyen esetben telefonon kell keresni. A 48 órás különbséggel két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.  A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, karanténban maradni.
 
A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott labor közvetlenül is megküldi  az eredményt az ügyfél részére. A felmentés iránti kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A  járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.
 
 Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a területileg illetékes járványügyi hatóságnál kell kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére.
 
Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott  aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Bárhova is tervezel külföldre utazni, mindenképpen köss utasbiztosítást: 


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft